HACCP kezdőknek: mit jelent és mire való?

HACCP kezdőknek: mit jelent és mire való?HACCP kezdőknek: mit jelent és mire való?

HACCP kezdőknek: mit jelent és mire való?

Mi a HACCP? A HACCP egy fogyasztóközpontú minőségbiztosítási rendszer, aminek célja, hogy a vásárló teljesen biztos lehessen abban, hogy az általa fogyasztott élelmiszer biztonságos. A HACCP kiterjed a teljes élelmiszer-láncra, azaz a termelőtől a végértékesítőig egységes folyamatot alkot.

Miből áll a HACCP?

A HACCP két nagy részből áll. A HA (Hazard Analysis) jelentése veszélyelemzés. A veszélyelemzés során feltárásra kerül minden mikrobiológiai, kémiai és fizikai rizikófaktor, ami a vállalkozó esetében az élelmiszer kezelése kapcsán fennállhat. Azonosítani kell azokat, amiknek bekövetkezése reális és veszélyt jelent a fogyasztóra.

A CCP (Critical Control Points) jelentése kritikus szabályozási pontok. Ezek azok a pontok, ahol a feltárt veszélyek megfelelő ellenőrzések és intézkedések betartásával kizárhatóak. Nem csak a CCP-k meghatározása, hanem az ellenőrzési metódusok rögzítése és az azokon alapuló cselekvési feladatok pontos szabályozása is részét képezi a dokumentációnak.

Kinek van szüksége HACCP tanúsítvány készítésére?

Röviden mindenkinek, aki élelmiszerrel kapcsolatos tevékenységet végez. Tágabban ide tartoznak az alapanyag előállítók és azok, akik humán fogyasztásra szánt állatok takarmányát termelik. HACCP szükséges az alapanyagokat feldolgozóknak és kereskedelmi forgalomba hozóknak is. Ezen felül szükséges minden olyan vállalkozásnak is, aki az élelmiszer-láncban szerepet játszik, még akkor is, ha magán az élelmiszeren nem végez átalakítást. Ilyenek például a szállítást és a raktározást végző vállalkozások.

Meddig érvényes a dokumentáció?

A fogyasztók védelme érdekében a dokumentációt évente felül kell vizsgálni és néhány évente érdemes teljesen új eljárással megújítani azt. Új dokumentáció vagy felülvizsgálat a következő esetekben kötelező: új működési egység nyitása vagy a meglévő átalakítása, bővítése; új technológia, új alapanyag vagy új termék bevezetése; egy ellenőrzést követően a hatóság erre ad utasítást.

Ajánlott a felülvizsgálat akkor, ha az élelmiszer-biztonságért felelős személy megváltozik vagy ha nem vagyunk maximálisan elégedettek meglévő tanúsítványunk tartalmával.

Kapcsolódó írások